Mijn Eindhoven: 9 favoriete hotspots

Zoals sommigen van jullie wellicht al weten ben ik onlangs terug naar mijn Limburgse roots verhuist. Na bijna 12 jaar in Eindhoven te hebben gewoond laat ik deze mooie plek achter met alleen maar mooie herinneringen. Eindhoven, s’Nederlands lichtstad, ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Want nee, echt mooi is de stad niet. Dat heeft hij te danken aan de oorlog, waar alle mooie oude gebouwen platgebombardeerd zijn. Na de oorlog is de stad weer opnieuw gebouwd, maar helaas was de smaak in architectuur van die tijd niet echt je-van-het. Toch heb ik er bijna 1/3e van mijn leven met ontzettend veel plezier gewoond. Want een stad gaat niet alleen om het plaatje, maar vooral om het gevoel. En dat gevoel, dat zit wel goed. Overal wordt je met de Brabantse gezelligheid onthaald en wordt er tot in de late uurtjes, arm-in-arm, Guus Meeuwis gezongen. Natuurlijk woon ik niet aan de andere kant van de wereld en zal ik nog regelmatig terugkeren. Maar toch vond ik dat ik Eindhoven niet kon verlaten zonder mijn versie van ‘een ode aan Eindhoven’ aan jullie te presenteren. Hierbij deel ik dan ook graag mijn favoriete plekken in Eindhoven. Wat is jou fijnste plek in Eindhoven?

 

The Trafalgar pub

De Trafalgar pub is denk ik de eerste foodie hotspot die ik ontdekte toen ik 12 jaar geleden in Eindhoven kwam te wonen. Dit Britse restaurant is gelegen aan de Dommelstraat en is 7 dagen per week geopend. Ik denk dat ik er alle dagen van de week, op allerlei tijdstippen wel eens ben geweest, en alle keren was het hele restaurant zo goed als vol. Perfect voor een fijn avondje eten met vrienden, maar zeker ook voor een borrel want op vrijdag na werktijd staat de halve zaak vol met ‘vrijmibo-ers’. In de zomer hebben ze een kleine achtertuin waar je prima van vertoeven, maar ook binnen waan je je in gezellige sferen doordat het restaurant qua inrichting meer richting het bruin cafe gaat. Hun menukaart heeft in die 12 jaar tijd maar kleine veranderingen ondergaan, wat wat mij betreft betekent dat het menu gewoon goed is. De grootste winnaar van hun menu zijn de boontjes die ze bij vrijwel alle hoofdgerechten serveren. Ik heb het geheim nog niet kunnen ontdekken, maar nergens anders eet ik zulke lekkere boontjes. Qua hoofdgerechten is mijn favoriet absoluut de fish & chips, simpel maar doeltreffend. Verder vind je enkele britse ‘pies’ op hun menu, maar ook o.a. een prima beenhammetje & burger. Superculinair zijn de gerechten zeker niet, maar prijs/sfeer/kwaliteit verhouding is absoluut een van de betere want prijzen van de hoofdgerechten varieren van €8,75 tot €14,50

Foto van www.thetrafalgarpub.nl

De Burger

Een restaurantje in dezelfde prijsklasse als zijn voorganger is De Burger. Dit kleine, in de Kerkstraat gelegen, enigszins hipster plekje serveert… tatata.. burgers. Reserveren doen ze niet aan dus het is altijd maar de vraag of je plek hebt. Ik ben helaas al een aantal keren teleurstellend weer naar buiten gelopen omdat er nog 4 wachtenden voor me waren. Afhalen kan dan weer wel, dus als je geen zin hebt om te vechten voor een plekje, dan neem je je burgertje gewoon lekker mee naar huis. Ze hebben burgers in alle soorten en maten, van 60 gram tot 280 gram (echte dude-food) en ze hebben allerlei soorten burgers gemaakt van zalm, portobello, kip, beef, lam of kalf met allerlei mogelijke toppings die je maar kan verzinnen. Zo kan vrijwel ieders burgerwens vervult worden en voor mensen die op dieet zijn serveren ze zelfs je burger op een salade in plaats van een broodje. Als je echte honger hebt, kun je er nog frietjes bij bestellen. De prijzen van de burgers variëren van €7,50 tot €14,50 (excl. frietjes).

Foto van www.eindhoven-now.nl

Cooks

Schuin tegenover de Burger vind je eetcafe Cooks. Naast diverse tapas serveren ze ook a la carte gerechten en wisselende specials. Voor ieder wat wils, want ook bij de verschillende a la carte gerechten kun je kiezen uit 3 bijgerechten. Ik heb hier nu een aantal keer gegeten en telkens zeer verrast door smaakvolle gerechten. En dan bedoel ik niet, gewoon lekker, maar echt bomvol flavour. Voor de prijs die je ervoor betaald vind ik het dan ook zeker een favoriet die terecht in mijn lijstje hoort. Enige puntje van kritiek is dat ze relatief weinig personeel hebben, waardoor het soms wat langer kan duren eer je wijntje wordt bijgevuld als het druk is. Maar dat is natuurlijk te verhelpen door gewoon eerder je nieuwe drankje te bestellen. Nee, maar serieus, fijne sfeer, goed eten, prima prijsje. De prijzen van de hoofdgerechten variëren van €14,50 tot €19,50.

Foto van www.eetcafecooks.nl

Ons

Een paar deuren verder dan Eetcafé Cooks ligt Ons. Geen culinair hoogstandje, maar zeker wel smakelijk eten. Hier serveren ze het type eten dat ik zelf ook graag kook; gevarieerd maar normaal eten met een vleugje hipster. Oftewel; kipsaté met pruim-chilisaus in plaats van satesaus, een quinoa-burger met mint yoghurt en sjalot-truffelconfituur en kabeljauw met groene curry. Ook de vegeratiër komt hier ruim aan bod. De prijzen van de hoofdgerechten variëren van €10 tot €18 en wat mij betreft dus prima prijzen voor wat je ervoor krijgt.

Foto van www.ons.nu

Valenzia

Valenzia is het nieuwste eetplekje in dit rijtje. Dit ‘MediterrAsian’ restaurant heeft Spaanse & Aziatische invloeden en is het jongere zusje van Michelinster-houdend restaurant Zarzo. Het menu bestaat uit voor-, tussen-, hoofd- en nagerechten die zo bereid zijn dat je ze ook als tapas kunt eten. Oftewel; delen met je mede-eters. De tapasgerechten verschillen ontzettend van elk ander tapasrestaurant die ik tot nu toe geproefd heb in Eindhoven, waardoor dit restaurant zich zeker onderscheid. Zo krijg je bijvoorbeeld dim sums van rendang, krokant Indiaas brood met chorizo & gerookte aubergine, Iberico spareribs en flensjes met peking eend. De prijs is helaas aan de mindere kant, voor een fles wijn betaal je al gauw €30 en de hoofdgerechten kosten gemiddeld €20 terwijl de porties niet te absurd groot waren. Daarentegen was al ons eten wel echt ontzettend smaakvol bereid en ook zeker een unieke beleving in dit altijd volle restaurantje. De sfeer is prima en de ober benadrukte herhaaldelijk dat we vooral ‘tranquillo’ moesten doen. Wij gingen in elk geval voldaan naar huis. Het is dus zeker een aanrader, maar gezien de prijs beter geen wekelijks terugkerend event van maken. En mocht je nou zo rustig hebben gegeten dat je pas tegen een uur of 23 het restaurant uitrolt, kun je zo doorrollen de kroeg in want Valenzia bevind zich aan het einde van Stratumseind.

Foto van www.tripadvisor.nl

Gusto 040

Een stuk verderop richting het zuiden, net op de ring, ligt Gusto040. Per toeval kwam ik er een keer terecht, want ik kom ten eerste niet zo vaak aan die kant van Eindhoven, en zou ten tweede al niet zo snel op zoek gaan naar een restaurantje buiten de ring. Maar ik werd aangenaam verrast door de fijne, ietwat hipster sfeer dat de tent uitstraalt. Het plafond zit volgespijkerd met perzische tapijtjes en enkele tafels en stoelen komen zeker weten van de rommelmarkt. De fijne sfeer en de smaakvolle, niet alledaagse gerechten zorgen ervoor dat dit plekje dan ook een van mijn favorieten is. Op het menu vind je tapas gerechten, die tevens ook als voorgerecht gekozen kunnen worden, als ook 9 hoofdgerechten. Een lekker kleine kaart, daar hou ik van. Ik heb namelijk nogal eens last van keuzestress, dus hoe minder keuze, hoe beter. Bovendien kun je beter in enkele dingen uitblinken, dan overal maar een beetje goed in zijn. De prijzen van de hoofdgerechten variëren van €16 tot €22.

Foto van www.tripadvisor.nl

Afghani & Zo

Direct langs de dommel, precies op de rand van Eindhovens echte centrum, ligt Afghani & Zo. Eenmaal binnen begeef je je al snel in Oosterse sferen met fijn ingerichte ruimtes en enorm vriendelijk personeel. Deze gemoedelijke plek serveert Perzische fusion gerechten door middel van een duurzaam concept. Iedere week is er een nieuw weekmenu dat bereidt wordt met verse producten waarvan zo min mogelijk verspild wordt. Als gast krijg je de keuze tussen dit weekmenu of een ‘tafeltje vol’, waarbij ook altijd een vegetarisch gerecht mogelijk is. Tafeltje vol is simpelweg een schaal vol lekkers op tafel om te delen met iedereen, zoals heerlijk bereide pompoen, spinazie, en 2 vleesgerechten, begeleid door rijst, tzatziki en natuurlijk heerlijke naan. Uiteraard is er bij Tafeltje vol ook de mogelijkheid om het voor- en nagerecht van het weekmenu toe te voegen. De gerechten zijn absoluut smaakvol en vult meer dan voldoende, en is weer eens iets anders dan kipsaté met friet. Het leukste voor mij is dat dit restaurant is opgericht door een thuiskok/foodblogger, dus ik heb nog wat te dromen voor de toekomst. De prijzen variëren van €22,50 voor het weekmenu tot €25,00 voor een tafeltje vol.

Foto van www.afghani.nl

Van Moll

Niet om te dineren, maar wel om uitgebreid te borrelen. Van Moll ligt aan de Keizersgracht en was de eerste Eindhovense brouwerij dat in 2013 hun deuren opende. Ze noemen het zelf de ‘brewpub’; of ook wel brouwerij met proeflokaal. Beneden in de kelder, die je vanuit het voorste deel van de pub kunt aanschouwen door de schuine glazen wanden, wordt het bier gebrouwen. Boven wordt het rijkelijk geschonken. De menukaart is uitgebreid, voor elke smaak een biertje. Zelfs de niet-bierdrinkende mens zal hier zeker weten een biertje tussen vinden die hem toch wel kan bevallen. De pub oogt knus en modern, met een vleugje hipster door de oude schoolstoeltjes en de retro bank bij de ingang. Als het lekker weer is staan er voor de pub enkele bierbanken, waardoor je ook in het zonnetje kan genieten van een echt Eindhovens witbiertje. Wat mij betreft in Eindhoven de leukste plek voor een vrijmibo, een afzakkertje of gewoon een goede avond ‘ouwehoeren’ met je maten.

Foto van www.vanmolleindhoven.nl

Intelligentia ICE

In het steeds hipper wordende Strijp-S ligt Intelligentia ICE. Hier krijg je de allergekste maar zeker ook allerlekkerste smaken ijs. En ze zijn ook nog eens heel genereus met hun bollen. Ik kan het zelf nooit laten om maar 1 bolletje te nemen, dus ik kies er altijd twee maar mijn ogen zijn tot nu toe altijd groter gebleken want ik heb de ijsjes nog nooit opgekregen, zo groot zijn de bolletjes. De smaken lopen uiteen, zo heb je het nog nooit gezien. Van framboos-rozemarijn tot saffraan-pijnboompitijs, en van citroen-thaise basilicum tot ook ‘gewoon’ salty karamel. Ik hou ervan! En als je dan toch in Strijp-S bent, loop dan ook even rond op de leidingstraat en de straten eromheen. Daar liggen nog meer leuke kleine winkeltjes en hippe eettentjes die ik nu niet genoemd heb maar zeker een bezoekje waard zijn! Bezoek dan het liefst op een 3e zondag van de maand, want dan is er ook Feel Good festival op Strijp-S dus nog meer food en shopplezier.

Foto van www.culy.nl

 

2 comments

  1. Nog genoeg plekjes om te proberen! Maar de Trafalgar blijft mij all time favorite, ondanks dat ze lang geleden de Angus Beef van kaart hebben gehaald. Laatst bij Me Cozy geweest, ook een aanrader! Volgende over Geleen en omstreken?

  2. Leuk! Zeker goede tips om eens te proberen.

Comments are closed.