Curry van bloemkool en zoete aardappel

Een curry is ontzettend veelzijdig en vaak ook nog eens gezond. Vandaag ging ik voor een vegetarische curry van zoete aardappel en bloemkool, want ik ben van mening dat het niet perse nodig is om 7 dagen per week vlees te eten. Wil je toch liever vlees in je curry, dan is dit recept ook lekker door stukjes kip toe te voegen na het fruiten van de ui.

Ik ging voor gemakkelijk vandaag en koos een kant en klare boemboe (rode curry pasta). Je kunt natuurlijk ook zelf je boemboe maken, op deze website bijvoorbeeld vind je een lekker recept. Serveer je de curry alleen met rijst, ga er dan van uit dat dit recept voor 3 personen is. Serveer je er ook een salade, naanbrood of chapati bij en deze raita, dan kun je uitgaan van 4 personen.

Uiteraard kun je ook een nog slankere variant maken door de rijst te vervangen door bloemkoolrijst, dat is ‘rijst’ gemaakt door bloemkool. Je maakt dit door de bloemkool fijn te malen in een keukenmachine of te raspen. Je kunt de bloemkoolrijst vervolgens rauw eten (wel even op smaak brengen) of een paar minuten te wokken met wat olie.

Bereidingstijd: ~35 min         Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingredienten voor 3-4 personen:

  • 2 grote zoete aardappels
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 witte ui
  • 1 pakje boemboe rode curry
  • 4 cm gember
  • 1 citroengras
  • 1 blik kokosmelk
  • 1-2 el vissaus
  • 1 el olie
  • Optioneel: bosui
  • Optioneel: verse koriander of peterselie

Stappenplan:

Schil de ui en snipper hem. Schil ook de zoete aardappel en snij hem in blokjes van ongeveer 1-2cm.

Snij ook de bloemkool in kleine roosjes, ongeveer even groot als de zoete aardappel.

Rasp de gember fijn en hak de citroengras grof in stukken. Hak ook een paar keer op de stukken citroengras zodat hij gekneusd wordt, dan komen de smaken beter vrij.

Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en de gember. Voeg dan de boemboe toe en fruit deze ongeveer 1min mee. Doe de zoete aardappel en bloemkool erbij en bak deze ook kort mee.

Schenk dan de kokosmelk en de citroengras in de pan en roer goed door zodat de boemboe wordt opgenomen door de kokosmelk.

Doe ook de vissaus bij de curry. Doe het deksel op de pan en laat dit ongeveer 20-30 min op laag vuur pruttelen, of totdat de zoete aardappel zacht en gaar is.

Haal de deksel van de pan en laat nog 2min doorkoken zodat de saus ietsje dikker wordt. Proef de curry ook even, indien je hem liever nog pittiger wil kun je wat extra pepers of sambal toevoegen.

Serveer met gesneden bosui en koriander of peterselie en rijst.

Ook is het lekker om er een salade bij te serveren, of deze raita en naanbrood.

Smakelijk!

img_5073-1