Courgettesoep met chipotle & knoflookgarnalen

door Inge

Chipotle, ik ben er al een tijdje erg fan van! Het is een rode jalapeñopeper die gerookt is en komt oorspronkelijk uit Mexico. De rooksmaak geeft, naast het pittige, nog een extra smaakdimensie aan je gerecht. Hij kan snel overheersen maar als je hem met beleid gebruikt is het echt overheerlijk! De peper maakt langzaam zijn opkomst want hij is inmiddels opgenomen als poeder in het assortiment van Verstegen en dus verkrijgbaar bij de grotere supermarkten. Ik heb hem zelf gekocht bij de Sligro (in vlokken-vorm) maar ook online is hij zeker te krijgen.

Onlangs gebruikte ik de peper door hem te verwerken in deze courgettesoep, toen ik samen met vriendinnetje & mede-kookliefhebber Manon een dagje aan het koken was. In plaats van de simpele courgettesoep die we normaliter wel eens serveren, voegden we deze peper toe en wat parmezaanse kaas, waardoor de soep ineens veel intenser werd. Dat, samen met de garnaaltjes op een stokje, zorgt ervoor dat je simpele soepje ineens heel culinair lijkt. En dat terwijl de bereiding nog steeds net zo simpel is! Nou begrijp ik dat niet iedereen deze chipotle in huis heeft, dus als je toch graag deze soep wilt maken maar geen chipotle hebt, kun je ook bijvoorbeeld sambal door je courgettesoep heen doen om hem wat pit te geven.

De foto’s bij dit recept zijn gemaakt door Fenja Jon-Blaauw van Studio Foek. Wat heeft ze er iets moois van gemaakt, niet?

*Dit is een update van een recept uit 2017.

pittige courgettesoep met garnalen

Courgettesoep met chipotle & knoflookgarnalen

Print
Porties: 4 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 2 stemmen )

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 1 bakje grote garnalen (liefst rauwe garnalen)
  • 1 blokje bouillon naar keuze
  • 2 sjalots
  • 4 tenen knoflook
  • peper en zout
  • olie
  • parmezaanse kaas
  • Optioneel: chipotlepeper (sambal zou ook kunnen ter vervanging)

STAPPENPLAN

  1. Pel de sjalots en knoflook en snij ze fijn. Doe de helft van de knoflook in een kommetje met een eetlepel olie en wat zout. Doe de garnalen hierbij en meng even goed door elkaar. Zet apart tot later gebruik.
  2. Snij de courgette in blokjes.
  3. Verhit een eetlepel olie in een soepketel en fruit de ui en de knoflook op medium vuur in 5-10 minuten glazig. Voeg de courgette toe en bak kort mee.
  4. Schenk heet of kokend water erbij totdat de courgette net onder staat. Doe ook het bouillonblokje erbij. Laat dit geheel ongeveer 10-15min koken totdat de courgette mooi zacht is. Ik gebruik zelf het liefst runderbouillon maar voor een vega variant kun je ook groente bouillon nemen.
  5. Pureer de courgette met een staafmixer, zodat je soep krijgt. Mocht je de soep te dik vinden, kun je er wat extra water bij doen.
  6. Breng de soep op smaak met peper en zout. Optioneel kun je de soep lekker pittig maken door er chipotle pepers in te doen of wat sambal. Doe hiermee voorzichtig, het duurt even voordat de soep de pittigheid heeft opgenomen, dus proef af en toe tussendoor voordat je meer pepers toevoegt. Ik kan je dus niet een kant en klare hoeveelheid geven die je erin moet doen, dit is echt afhankelijk van je smaak.
  7. Spies de garnalen op sateprikkers, zodat je spiesjes krijgt. Bak deze kort in een (gril)pan totdat de garnaal gaar is.
  8. Indien je een blok parmezaan gekocht hebt in plaats van al voorgeraspte kaas, snij dan de parmezaanse kaas in grove snippers. Ook hier is de hoeveelheid naar smaak, ik gebruikte ongeveer 5 grote snippers per kom soep.
  9. Verdeel de soep over 4 kommen en strooi overal wat parmezaanse kaas op. Leg de spies over de rand van het kommetje.
  10. Smakelijk!

NOTITIES

Als extra smaakmaker en garnering voegde Fenja ook nog zelfgemaakte croutons, dille en rode peper toe

pittige courgettesoep met garnalen
Foto: Fenja Jon-Blaauw – Studio Foek

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie