Blauwe bessen- en basilicumijs

door Inge

Onlangs heb ik ontdekt hoe lekker het is om verse kruiden te verwerken in ijs. Eerder maakte ik al rozemarijnijs, deze keer ging ik aan de slag met blauwe bessen en basilicum. Een heerlijke combinatie wat mij betreft; het zoete van de blauwe bessen wordt een beetje doorbroken door de subtiele nasmaak van basilicum.

Bereidingstijd: ~30 min (+1u koeltijd)        Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingredienten voor 1 bak ijs:

  • 250ml volle melk
  • 250ml slagroom (ongeklopt)
  • 4 eierdooiers (L)
  • 80 gr witte basterdsuiker
  • 60ml water
  • 250gr blauwe bessen (vers of bevroren)
  • 2 el verse basilicum (fijngehakt)
  • 1 el vanille aroma (of 1 verse vanille boon)
  • snufje zout

Stappenplan:

Doe de blauwe bessen met de helft van de suiker en het water in een koekenpan en breng aan de kook. Laat dit een paar minuten doorkoken op midden/laag vuurtje, maar roer af en toe zodat het niet aan de bodem koekt. Ook zul je door te roeren de bessen kapot maken, waardoor ze hun vocht en smaak verspreiden. Kook het goedje net zolang totdat er een relatief dikke saus is ontstaan. Indien gewenst kun je het geheel door een zeef halen om de velletjes eruit te halen, maar ik heb ze erin gelaten. Het geeft een extra structuur aan je ijs en bovendien zitten de meeste vitamientjes van fruit in de schil. Laat het geheel afkoelen.

IMG_1938

Verhit de volle melk au bain marie tot ongeveer 72°C.

Mix in een aparte kom de eierdooiers & de rest van de suiker tot een romig wit mengsel. Dit kan met de hand of de mixer.

IMG_1944

Maak familie tussen de melk en de eidooiers. Dat wil zeggen; voeg een klein deel van het warme mengsel bij het koude mengsel en roer goed door. Daarna voeg je het gehele koude mengsel bij het warme mengsel (goed blijven roeren). Dit is nodig om het koude mengsel, waar het ei in zit, eerst op warmere temperatuur te brengen zonder dat de eieren gaan koken en je dus stukjes ei in je ijs krijgt.

Op dit punt kun je het snufje zout toevoegen indien gewenst. Een klein snufje zout wordt vaak toegevoegd aan zoete gerechten om de zoetigheid naar boven te brengen.

Verwarm het hele mengsel au bain marie tot ongeveer 82°C totdat het een mooie gebonden massa is. Je kunt dit testen door met een houten lepel door het mengsel te gaan en dan een vinger over de lepel te halen. Als het mengsel niet gaat lopen over de lepel (dus de streep die je met je vinger getrokken hebt blijft zichtbaar), dan is het goed.

Laat dit mengsel goed afkoelen in de koelkast (minimaal 1u).

Meng, als alles koud is, de blauwe-bessen mix met de melkmix en voeg de vanille en basilicum toe. Klop intussen de slagroom lobbig en meng dit ook door de rest heen. Nu kun je de mix in de ijsmachine doen en de instructies van je machine verder volgen.

IMG_1947IMG_1963

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

8 reacties

Eef Kookt Zo - 13 x recepten voor de ijsmachine | Eef Kookt Zo 22 augustus 2018 - 05:31

[…] Dit recept van Inge trok direct mijn aandacht. Blauwe bessen met basilicum als ijs dat moet gewoon fantastisch lekker zijn! >> Bekijk het recept voor blauwe bessen en basilicumijs << […]

Reply
Marije 6 juli 2021 - 14:58

Kun je dit ijs 1-2 dagen van te voren maken en bewaren in de vriezer? Of is het ijs dan niet lekker meer?

Reply
Inge 8 juli 2021 - 09:47

Ja hoor, dat kan zeker!
Ijs kun je denk ik zo’n 2-3 maanden zonder problemen bewaren in de vriezer. Daarna zullen langzaam meer en meer ijskristallen gaan vormen wat het minder lekker zal maken.
Groet, Inge

Reply
Bernadette 22 december 2021 - 22:34

Wat een heerlijk recept! Het is het eerste ijsrecept dat ik heb uitgeprobeerd. Alle andere recepten daarna, waren minder lekker.
Nu wil ik dit ijs in een kerst -desert verwerken. Ik heb al gemerkt dat ht heerlijk past bij walnoten-cake, maar heb je nog andere tips? Past chocolade erbij??

Reply
Inge 23 december 2021 - 17:09

Hi Bernadette,
Wat leuk, dankje voor het compliment! Ik heb dit ijs zelf niet eerder in een dessert verwerkt (wel het rozemarijn ijs op mijn website).
Ik ben zelf wel fan van de combinatie blauwe bes met citroen. Bijvoorbeeld een citroencake of citroenwafel. Of een flensje. Of krokant gebakken bladerdeeg (een soort tompouce met ijs er tussen)
Chocolade gaat over het algemeen ook wel goed samen met blauwe bessen, maar zou ik persoonlijk minder snel voor kiezen. Zeker bij een toch al redelijk zwaar kerstdiner (meestal dan).
Je zou er ook een coulis bij kunnen maken van bosvruchten, en een crumble voor de crunch.
Mogelijkheden genoeg 🙂
Succes!

Reply
Marielle 31 mei 2023 - 13:25

Hi Inge,
Ik heb het blauwe bessen ijs zojuist gemaakt. het si erg lekker van smaak, maar qua kleur blijft het min of meer zoals het mengsel, zoals ook bij jou op de foto. Jouw ijs is echter mooi blauw van kleur… Is het ijs echt zo mooi van kleur, doe ik iets verkeerd of is de foto alleen iets van kleur aangepast;-) Verder dank voor het lekkere recept! groeten, Marielle

Reply
Inge 31 augustus 2023 - 23:10

Deze foto is niet bewerkt qua kleur dus het was echt zo bij mij.

Reply
Martine VM 7 december 2023 - 18:08

Beste, ik verwerk dit blauwe bessenijs in een kerst ijstaart van witte chocolade.
Ik maak eerst een krokante bodem met verkruimelde spritzkoekjes gemengd met wat gesmolten boter, of ik gebruik de crumblemengeling van Aveve. Daarna giet ik een fijne laag vanille ijsmengeling, strijk dit glad maar maak met een ronde lepel een sleuf waar ik daarna het blauwe ijs ingiet en de vorm wat bewerk. Dan plaats ik het geheel in de diepvries om vervolgens de dag erna rondomrond af te werken met wit chocolade ijs. Daarna terug de diepvries in om na uitharding het geheel uit de vorm te halen en af te werken met stevig opgeklopte slagroom, of stevig opgeklopt eiwit > afhankelijk van hoe ik mijn eindresultaat wens. Als ik afwerk met eiwit dan ga ik er nog langs met een gasbrandertje.

Reply

Plaats een reactie